Are You Smart Enough To Be An Electrician?

Of the many modern luxuries we take for granted – and there are many – few are as underappreciated as electricity. Think about how often you flip on a light switch, charge your phone, or turn on the TV. Heck, the computer you're using to read this likely is plugged into an outlet (and if not, your battery is probably running low). A life without electricity is difficult to fathom. Not until a thunderstorm knocks the power out do we realize how much our daily routine depends on electricity.

We thought it might be fun to see how many of us can spend our days working with currents, wires and all the other electrical components. Take the following quiz to determine if you have what it takes to be an electrician.


1. A charged atom is known as a (n)

a. ion

b. proton

c. neutron

d. quark


2. Materials which permit the flow of electrons are referred to as...

a. resistors

b. conductors

c. transmitters

d. switches


3. If three resistors with values 5, 10, and 15 ohms respectively are connected in parallel, the combined total resistance is ____ ohms.

a. 0.4

b. 2.3

c. 2.7

d. 30.0


4. Pliers are classified by their:

a. length and width

b. cutting and non-cutting ability

c. handle and nose shapes

d. nose shape and intended work


5. 3' 6" + 2' 3" =

a. 5' 8"

b. 5' 9"

c. 5' 10"

d. 5' 11"


6. For dwelling units, the Code requires a minimum of _______ for the kitchen small appliance load.

a. one 15 ampere

b. two 15 ampere circuits

c. one 20 ampere circuit

d. two 20 ampere circuits


7. Every dining room of a dwelling unit requires receptacle outlets to be installed so that no point along the floor line in any wall space more than _____ feet, measured horizontally, from an outlet.

a. 6

b. 7

c. 8

d. 10


8. Which of the following is a unit of electrical power?

a. conductance

b. resistance

c. voltage

d. watt


9. Which statement describes the operation of diodes

a. Diodes allow current to flow when the anode is negative in relation to the cathode.

b. Diodes allow current to flow when the anode is positive in relation to the cathode.

c. Diodes are only used in dc systems.

d. Never use a diode to rectify ac.


10. On a 2400 volt regulator that has 16 steps and is rated a ten percent what is the value of each step in volts?

a. 10

b. 15

c. 16

d. 20




Answers

1. a | 2. b | 3. c | 4. d | 5. b | 6. d | 7. a | 8. a | 9. b | 10. a


Scoring

How many answers did you get correct?

1-4: You're just flickering – you need a little more work to really shine.

5-7: You're glowing with knowledge! With a little work you could be an electrician.

8-10: Congrats! You are the brightest bulb in the bunch!

Sources: 2005 NEC Electrician Practice Test 5, Maintenance Electrician – Practice Exam #1



Next: Are You Smart Enough To Be A Construction Worker?







Stories from AskMen

Add a Comment

*0 / 3000 Character Maximum

9 Comments

Filter by:
seangcxq

The watt is the SI unit of power. The SI unit of electrical resistance is the ohm, while conductance is measured in siemens. Conductance is not even a unit, let alone a unit to measure power.

March 15 2013 at 12:45 PM Report abuse rate up rate down Reply
coti222

question 8 asked which is a unit not ameasurment of power . all other answers are measurments of power good trick question.

March 03 2013 at 1:16 PM Report abuse rate up rate down Reply
jmillergang5

Questions 3,9,10 are good for industrial applications or DC current, they have nothing to do with residential or comercial applications.

February 21 2012 at 11:25 PM Report abuse rate up rate down Reply
jmillergang5

# 8 is D: Electrical power is mesured in watts

February 21 2012 at 11:17 PM Report abuse +1 rate up rate down Reply
edraw100

NO, the question is: Are you smart enough to write this article?

November 01 2011 at 12:47 AM Report abuse rate up rate down Reply
foreigntrade4

Wholesale Clothing Brands,Outdoor Jackets、Free Jackets、Down Jackets、Boots、The North Face、Canada Goose、Mamort、Mammut、Arcteryx、Columbia、Supras、Nike、Ugg、Asics...
http://www.isooi.net
http://jacketsonsale.net
http://goretex-jackets.com

October 11 2011 at 4:29 AM Report abuse rate up rate down Reply
mmechrastina

Starboy - d) is watts, which measures power.

October 08 2011 at 11:59 AM Report abuse rate up rate down Reply
Kevin Farley

Electrical power is measured in watts.

October 07 2011 at 4:10 PM Report abuse rate up rate down Reply
Starboy

The posted answer to question 8 is incorrect. The correct answer is d.) Power.

October 07 2011 at 12:40 PM Report abuse +1 rate up rate down Reply

Search Articles

Top Companies Hiring

Week of Aug 24 - Aug 31
View All

Picks From the Web